A Data is Beautiful programsorozat kezdeményezője a Kitchen Budapest Kitchen Budapest

Data is Beautiful Konferencia

Adatok a társadalom, a tudomány, a művészet, a design és a technológia szemszögéből

Október 2–6, Budapest

Előadók

Absztraktok

A konferenciáról

Adatok a művészet és a tudományterületek határán

A “Data is Beautiful” eseménysorozat célja, hogy hazai oktatási intézmények, így a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, és az új technológiákkal, designnal és művészettel foglalkozó helyek, mint a newcastle-i Culture Lab, és a Kitchen Budapest együttműködésében járja körül a legutóbbi idők egyik legfontosabb jelenségének, az adatok, adatbázisok megjelenítésének témaköreit.

Kiindulási alap

Az adatok, adatokat összesítő rendszerek, a mindezekhez kapcsolódó munkamódszerek megjelenítése, legyen az vizuális, vagy hang formájában, az akadémiai közegen túl új lehetőségeket, kérdéseket vet fel, köszönhetően a technológia fejlődésének, a művészet és a design bekapcsolódásának. Az esztétizáló funkción túl leginkább a hatékonyság, hozzáférhetőség, átláthatóság és használhatóság fogalmai merülnek fel igényként, és állítják feladat elé azokat a szakembereket, akik egyrészt összeállították, másrészt akik a vizualitás nyelvén próbálják megjeleníteni és értelmezni ezen adatokat.


Tudomány és üzlet

Ezzel a folyamattal egyidőben az adatok megjelenítésének bemutatását is újra kellett definiálni tudományos körökben, az üzleti életben és a szélesebb közönség körében is. Pénzügyi szakemberek, mérnökök, tudományos kutatók (mint pl. az asztronómia, biológia képviselői) évtizedek óta használják és közzéteszik adataik megjelenítését, míg a művészetben és a designban csak az utolsó évtizedekben (a technológia fejlődésén alapulva) láthatjuk az adatbázisok vizuális megjelenítését.
A közelmúltban Dél- és Észak-Amerikától Ázsiáig a vizualizációt a fókuszba helyező képzéseket indítottak különböző egyetemeken elsősorban a hallgatók és a téma előretörésének köszönhetően.

A kollaboráció egyik alapja: különbözőségek és hasonlóságok

Érdekes módon a legtöbb megjelenítési eszköz (szoftver) hasonló, de a kiindulási alap és a végeredmény a különbözö szakmákban teljesen eltér egymástól. A ritkán bemutatott kapcsolódási pontokat, kapcsolatokat szeretnénk a három napos interdiszciplináris esemény-sorozattal előtérbe hozni. Megjegyzendő, hogy a tömérdek új megjelenítési lehetőség, új szakmákat is teremthet a jelenlegi diákok, jövendő szakemberek számára.

Szakma és nyilvánosság

Az a cél, hogy a program kapcsán az egyes tudományterületek képviselői a saját szemszögükből elemezzék, mutassák be és fogalmazzanak meg kérdéseket, problémákat és a közönségegel együtt próbáljanak meg előadások, kerekasztal-beszélgetések és workshopok segítségével teoretikus és gyakorlati válaszokat, megoldásokat adni az alább meghatározott témákban.
A diákok bevonásán túl egyik legfőbb célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük és megosszuk az adatvizualizáció aktuális kérdéseit, ezért programunk összeállításakor kifejezetten figyelünk az ismeretterjesztő előadások, workshopok, nyilvános események megrendezésére és a tudomány, design, művészet kapcsolódási pontjainak körüljárására, bemutathatóságára.

Partnerek

Helyszínek

Kitchen Budapest

A 21. század Magyarországának versenyelőnye ötleteiben rejlik. Szükség van egy helyre, ahol ezek közül néhány szabadon fejlődhet. Missziónk egyszerű: a Kitchen Budapest egy hely, ahol ötleteknek segítünk elemelkedni a földtől, játékkal, inkubációval és oktatással. Támogatónk mindebben a Magyar Telekom.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Intermédia Tanszék

Az Intermédia Tanszék 1990-ben alakult. Feladata a művészképzés kiterjesztése olyan műformák és művészeti technikák felé, melyek a 20. századi képzőművészetben jelentek meg először (fotó-kinetikus és elektronikus művészetek, multimédia, installációs-, environment és akcióművészet, új kommunikációs technikák).

Newcastle Culture Lab

A Newcastle Egyetem 2006 májusában alakult önálló hubja, azaz művészeti gyakorlatot segítő laborja, a régió és az Egyetem tevékenységi körét kreatív gyakorlati foglalkozásokkal, interdiszciplináris és technológiaia alapú kutatásokkal, képzésekkel és egyéni projektek támogatásával szélesítő egysége.


A Hackathon partnerei

Médiatámogató


A program-sorozat a Design Hét Budapest hivatalos programjának része. A program-sorozat disztribúciós partnere a www.visualizing.org.

A Data is Beautiful programsorozat kurátorai: Nina Czeglédy és Bircsák Eszter (Dizájn, technológia, tudomány és társadalom szekciók).
A tudomány szekció programigazgatója: Hargitai Henrik.
A művészet szekció programigazgatója: Zics Brigitta

A program-sorozat megvalósításának pénzügyi hátterét a Kitchen Budapest, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Newcastle Culture Lab a Nemzeti Kulturális Alap támogatása adta.